Nederland krijgt de langste ondergrondse bierleiding ter wereld, die komt te liggen tussen Enschede en Lichtenvoorde en tegelijk wordt gerealiseerd met de vernieuwing van de N18.

ENGINEERINGNET.NL – De hightech leiding is een innovatieve en duurzame manier om bier te transporteren, in dit geval van de brouwerij in Enschede naar het terrein van de Zwarte Cross. Op dit vierdaagse festival kwamen afgelopen jaar 185.000 bezoekers af.

Tijdens de Zwarte Cross rijdt Grolsch, hoofdsponsor van het evenement, ieder jaar met tientallen tankwagens om in de bierconsumptie te kunnen voorzien. Er is sprake van een complexe logistieke operatie, waarbij zelfs beveiliging wordt ingeschakeld om de lange konvooien veilig van Enschede naar Lichtenvoorde via de N18 te begeleiden.

Vanuit doelstellingen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen en milieuvriendelijkheid heeft Grolsch de afgelopen twee jaar de bierleiding bedacht en ontwikkeld.

Op basis van het verwachte succes van dit proefproject wordt bepaald of na 2018 ook leidingen naar andere grote horeca-afnemers in Nederland én Duitsland ondergronds worden aangelegd.

Ook wordt aan de horeca-gelegenheden langs de N18 in Twente en de Achterhoek de kans geboden om een vertakking te krijgen aan de zogenoemde ‘ZwarteCross-bierleiding’.

Het bedrijf de Twentse Weg- en Waterbouw (TWW), gespecialiseerd in cultuurtechnisch werk, grond-en sloopwerkzaamheden en weg- en waterbouwwerk start maandag 30 maart al met een aantal voorbereidende maatregelen langs de N18.

De hightech bierleiding overbrugt een afstand van zo’n 40 kilometer, van de brouwerij naar het festivalterrein. Het koelen van het bier in de leiding wordt door middel van restwarmte gedaan dat vrijkomt bij het brouwproces.

Op het terrein van de brouwerij komen ondergrondse ‘bronnen’ waarin deze warmte wordt opgeslagen en met behulp van een pomp wordt dit gekoeld en afgegeven aan de leiding om deze te koelen.

Blom noemt de bierleiding in Overijssel een goed voorbeeld van Smart Industry, waarmee de regio Twente zich actief profileert.

“In 2018 kunnen ze op de Zwarte Cross in de Achterhoek de bierleiding naar believen aan- en uitzetten. En kan exact de hoeveelheid bier worden afgenomen die nodig is, op de perfecte temperatuur.”

Op 11 mei, tijdens de verjaardag van 400 jaar Grolsch, wordt het festivalprogramma voor de Zwarte Cross voor dit jaar bekendgemaakt. Andere voordelen van de nieuwe bierleiding zijn dat bezoekers sneller te helpen zijn, er geen vrachtwagens met bier hoeven te rijden, wat ook weer minder ruimte op het terrein inneemt.

Grolsch heeft overigens al ervaring opgedaan met het aanleggen van leidingen over een langere afstand. Bij de bouw van de nieuwe brouwerij in 2004 is er een zeven kilometer lange waterleiding aangelegd naar de oorspronkelijke waterbronnen in Noord-Enschede.

Om ervoor te zorgen dat exact hetzelfde water dat in de oude brouwerij werd gebruikt, ook in de nieuwe Grolsche Bierbrouwerij gebruikt kon worden.

De investeringskosten bedragen zo’n 16 miljoen. Door handig gebruik te maken van de vernieuwing van de N18 worden de kosten getemperd.

Bovendien krijgt het project overheidssubsidie in het kader van vernieuwende Europese infrastructuurprojecten om vervoersstromen over de weg te verminderen. << (Lydia Heida) (foto: Grolsch – de productie)